El Molino, més d’un segle d’espectacle

Cultura Up To You amb la co·laboració de El Molino ofereix aquest any a Verkami entrades dobles per gaudir del nous espectacle  “Life is a Cabaret”. Però què en sabeu de el Molino? Us convidem a fer un viatge per repassar la trajectòria d’aquest mític espai barceloní que va reobrir les portes fa tant sols quatre anys.

Fotografia de lexposició de Josep Tobella "Carpe diem, 10 años en El Molino, 1973-1983"

Fotografia de lexposició de Josep Tobella “Carpe diem, 10 años en El Molino, 1973-1983”

Va obrir les portes per primer cop l’any 1898 sota el nom de La Pajarera Catalana al barri del PobleSec –aleshores conegut com el Montmartre barcelonés ja que al Pararl·lel es concentrava bona part de l’oferta teatral i de l’estil bohemí de l’època.

De fet, durant bona part del segle XX va ser un dels locals més reconeguts a Europa degut al seu tarannà transgresor dels límits permesos de la época. S’hi oferien espectacles de quadre flamenc, sarsueles, espectacles de ventríloc, veddetes, striptease i fins i tot monòlegs d’un transvestit. Però el cert és que el seu èxit radicava en la facilitat per escapar de les censures de l’època  gràcies al seu joc d’enginy i doble sentit.

Fotografia de lexposició de Josep Tobella "Carpe diem, 10 años en El Molino, 1973-1983"

Fotografia de lexposició de Josep Tobella “Carpe diem, 10 años en El Molino, 1973-1983”

Tots  tenim a la ment la imatge de El Molino,amb les aspes vermelles girant. No obstant, l’edifici s’havia creat originàriament com una construcció efímera, feta de fusta. No va ser fins el  1910 quan es va construir l’edifici permanent i se’l va batejar com el Petit Moulin Rouge en honor al famós cabaret parisenc.  I encara més, no va ser fins a finals dels anys 20 quan es van afegir les aspes i els elements decoratius –que tant ens recorden al Moulin Rouge de la capital francesa-.

L’any 1926, l’edifici es va covnertir per un breu período de temps en la seu de la unión Patriótica española, partit fundat per  Primo de Rivera.

Amb l’arribada del franquisme però els van obligar a castellanitzar el nom i a treure la paraula “rojo” per les diverses connotacions que se’n desprenien. Des de llavors i fins ara se l’ha conegut com El Molino. Durant l’època franquista, Francisco Serrano, el nou propietari. Va aconseguir atraure un públic més selecte i “civilitzat” i també es comença a utilizar com a espai de comericalització il·legal de productes com la penicilina.

A banda de petites modificacions, el café-teatre va romandre obert fins l’any 1997 quan va tancar les portes i va pasar a ser propietat del grup català Ociopuro.

El motiu del tancament té molt a veure amb l’evolució de la ciutat, que amb la caiguda del franquisme s’havia obert a noves idees i s’havia alliberat. En aquest sentit, els nus, les plomes i e l’estil kitch deixen de ser exclussius de El Molino. Així, el 14 de noviembre del 1997, la vedet Merche Mar  tanca amb un últim espectacle que du per nom Pluma y peineta sense saber si el mític café tornaria a obrir mai més.

El projecte de restauració –tant de la programació com de l’edifici- es va allargar una mica més de l’esperat fins que fa tot just quatre anys, el 2010, El Molino, conservant el nom, va obrir de nou les seves portes amb “Made in Paralel” amb Merche mar com a convidada d’honor i l’actuació de diversos artistes com la Terremoto de Alcorcón.

IMG_3655-560x353IMG_3461-560x353El nou  El Molino pretén conservar l’esperit de l’època bohemia, época de vedettes, de censures, de teatre, de màgia i de música. Una época on ensenyar un pit podía conduir-te al “cuartelillo”. Un temps pels somiadors, pels artistas. I realment quan entres a El Molino pots reviure en certa manera, la sensació d’estar dins d’una pel·lícula antiga. Ara amb Life is a Cabaret volen recuperar la part més optimista de la vida. Deixar les males notícies de banda i posar el nostre millor somriure. Ja sabeu, the show must go on.

No us perdeu l’oportunitat de veiure en primera persona Life is a Cabaret, Cultura Up To You u ho posa ben fàcil a través del Verkami.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s